Windows Server 2008 R2 Beta Kısa Kısa Notlar

Kategori: (Windows Server 2008, Windows Server 2008 R2) Yazan: BakiOnur, 26-01-2009

Windows Server 2008 R2 Pre-Beta incelemesinden sonra daha çok yeni olan Beta 1 ile tanıştık. İlk Beta sürümde öncelerden haberi verilmiş olan özellikler entegre edildi. R2 Beta ile yalnızca 64-bit desteği vermeye başlayan Microsoft bundan böyle 32-bit Server işletim sistemi dağıtmayacak.

Kurulum konusunda herhangi bir değişiklik bulunmuyor. Tek göze çarpan nokta Windows Server 2008 R2 Beta kurulumu ilk başladığında sağ alt köşede “Windows 7″ ibaresi beliriyor. Buradan anlaşılabileceği gibi Windows Server 2008 R2 içerisindeki görsel yenilikler ve dosya yapısı Windows 7 ile aynı tabana sahip.

Görüleceği gibi yalnızca 64-bit seçenekleri ile karşılaşıyoruz. Hem ServerCore hem de Tam kurulum için Enterprise, Datacenter ve Standard sürümleri mevcut.



Logon ekrannın arka plan rengi de değişenler arasında J

Kurulumun ardından ilk açılışta kaynak kullanımına bir göz attığımızda bir Server için oldukça tatmin edici seviyelerde olduğu anlaşılıyor.

Windows Server 2008 R2 Active Directory Kurulumu esnasında farkedilebileceği gibi yeni Functional Level ve Domain Functional Level getirilmiş. ve Authentication Assurance özellikleri ancak Windows Server 2008 R2 functional seviyesi ile kullanılabiliyor.

Active Directory Recycle Bin özelliğinin kullanılabilmesi için Forest Functional Level olarak Windows Server 2008 R2 seçilmiş olması gerekir.

Authentication Assurance özelliği de ancak Windows Server 2008 R2 Domain Functional Level ile kullanılabiliyor.

Server Rollerine bir yenisi daha eklenmiş diyebiliriz. Remote Desktop Services ile gerek uzak uygulamalar ve gerekse uzak masaüstü yönetimi yapılabiliyor. RemoteApp ve Remote Desktop Broker ile uzak kullanıcıların ve uygulamaların yapılandırmaları çok daha kolay hale geliyor.

Windows Server 2008 R2 ile Active Directory görevleri minimum zamanda yapılabiliyor. Active Directory Administrative Center ile kullanıcı, grup işlemleri farklı bir konsol üzerinden daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Şifrelerin resetlenmesi ve merkezi arama özelliği konsolun hızlı şekilde sunduğu imkanlardan sadece bazıları.

Yeni bir kullanıcının oluşturulabilmesi de oldukça kolay. Daha önceden farklı sekmeler aracılığıyla özelleştirilebilen özellikler yeni görünüm ile tek bir sayfa içerisinden düzenlenebiliyor.

Domain ve Forest Functional Level konfigürasyonu da aynı pencerenin sunduğu imkanlar.

 

Active Directory için geliştirilen Active Directory Powershell ile yeni komutlar kullanılabiliyor. Örneğin R2 ile beraber gelen Active Directory Recycle Bin özelliğinin aktif hale getirilebilmesi için AD Powershell’in kullanılması gerekiyor.

Kısa Kısa 2008 R2 Beta notlarıyla beraber olacağız.

Teşekkürler,

Baki Onur OKUTUCU

Microsoft Certified Trainer

Yorum Yazın